Berjawatan presiden UMNO, Zahid Hamidi kesal tiada jawatan dalam kerajaan

Kesal dengan tindakan beberapa pihak, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyatakan pemimpin tertinggi parti yang membentuk kerajaan sepatutnya mestilah menjadi sebahagian daripada pucuk pimpinan kerajaan.Beliau berkata, ini kerana parti politik yang dipimpinnya itu mendokong kerajaan.

“(Tetapi) apabila lemparan tuduhan yang sengaja direka oleh pemimpin sebelum itu dan diteruskan pemimpin yang ada sekarang saya harus menghadapi perkara ini.

Biarlah saya mahu membersihkan nama saya dan tentunya tuduhan ini adalah tuduhan politik,” katanya menerusi satu wawancara hati ke hati bersama Presiden UMNO yang disiarkan di Malaysiapost pada Ahad.

Ahmad Zahid Hamidi punya pertuduhan sejarah rasuah dan pecah amanah. Via Bernama

Ahmad Zahid berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai beliau yang berjawatan Presiden UMNO tetapi tidak diberikan sebarang jawatan dalam kerajaan.

Dakwa Ahmad Zahid, sekiranya membaca buku tulisan bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas ‘My Story: Justice in The Wilderness’, jelas memperlihatkan bahawa pertuduhan yang dikenakan adalah direka untuk mengaib dan meruntuhkan bukan sahaja individu tetapi organisasi atau parti politik yang diketuainya.

“Itu jelas. Walaupun tidak disebut secara nyata, tetapi ianya tersirat dalam tulisannya. Kalau saya salah, sila buat laporan polis dan sila siasat saya,” katanya.

Terdahulu, Ahmad Zahid pernah didakwa atas 33 tuduhan rasuah seperti apabila menerima suapan berjumlah SGD13.56 juta daripada Syarikat Ultra Kirana Sdn Bhd sebagai dorongan untuk dirinya sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Menteri Dalam Negeri di Kementerian Dalam Negeri Malaysia (KDN). Dalam pada masa itu, beliau juga telah melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan One Stop Centre (OSC) di negara China dan Sistem VLN serta didakwa mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Selain itu terdapat beberapa lagi pertuduhan yang melibatkan pecah amanah syarikat untuk kepentingan peribadi beliau. Mengikut Sinar Harian, biacara kes rasuah Ahmad Zahid Hamidi akan bermula pada 12 April 2021.

Sumber: Sinar Harian