PRU 15: Jentera sudah bersedia, PAS istiqamah lawan jika Anwar bertanding di Perak

Mengikut kenyataan Sinar Harian, Pas Perak sedia untuk berdepan dengan  Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim jika pemimpin itu bertanding di negeri ini.

Setiausaha Pas Perak, Mohd Akmal Kamarudin berkata, sesiapa sahaja berhak untuk bertanding di mana-mana kerusi yang diinginkan.

Menurutnya, Pas Perak sudah pun bersedia dengan jentera pilihan raya mereka di semua peringkat.”Sesiapa sahaja calon lawan kita bersedia dan kalau Anwar bertanding kebetulan di kawasan Pas kita bersedia untuk lawan.

Mohd Akmal Kamarudin. Sumber: Pusat ADUN Selama

“Dia nak bertanding mana itu dia punya suka tetapi untuk kita jentera sudah pun bersiap sedia di semua peringkat,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Sekolah Izzuddin Shah di sini pada Selasa.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pengerusi PKR Perak, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak bahawa Anwar dipelawa bertanding di salah satu kerusi Parlimen di Perak pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

PKR JEMPUT ANWAR BERTANDING DI PERAK

Anwar Ibrahim – Presiden PKR

Parti Keadilan Rakyat (PKR) Perak memberi ruang kepada Presiden parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding pada salah satu kerusi Parlimen di negeri ini pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Pengerusi PKR Perak, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak berkata, hasrat itu disampaikan sendiri pimpinan PKR negeri bersama ketua-ketua cabang ketika mesyuarat bersama Anwar baru-baru ini.

Menurutnya, kehadiran Anwar bertanding di Perak dijangka memudahkan Pakatan Harapan (PH) mengambil alih negeri ini selepas berjaya mengukuhkan Negeri Sembilan.

“Kami di Perak percaya, kalau calon itu heavyweight (tokoh besar), mereka kena keluar ke tempat baharu macam perang. Jadi, Perak ini merupakan tanah baharu yang perlu ditawan.

“Kita menjemput dan presiden sangat responsif dan positif. Insya-ALLAH kita tengok. Dalam politik sentiasa berubah-ubah tetapi bukan hanya daripada PKR sahaja, saya rasa rakan parti komponen lain pun hendakkan nama besar seperti ini untuk datang bertanding di negeri mereka,” katanya kepada pemberita selepas hadir ke Program Jelajah Peduli di pekarangan Pejabat PKR Perak, di sini pada Sabtu.

Menurutnya, Perak merupakan negeri yang berpotensi untuk dimenangi oleh PH memandangkan rekod keputusan PRU sebelum ini menunjukkan jumlah kerusi yang tipis antara parti kerajaan dan pembangkang.