PRN JOHOR : Guan Eng minta lebih 100 orang untuk hadiri ceramah di tempat terbuka dengan SOP

PETALING JAYA: Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membenarkan ceramah di tempat terbuka dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sepenuhnya, termasuk pemakaian pelitup muka, vaksinasi dan penjarakan sosial.

Semalam, SPR mengumumkan ceramah dan lawatan ke rumah dibenarkan sepanjang tempoh kempen pilihan raya negeri (PRN) Johor mulai 26 Feb, iaitu hari penamaan calon. Hari pengundian ditetapkan pada 12 Mac.

Namun, SPR hanya membenarkan kehadiran 100 orang di ceramah yang dihadkan kepada dua jam dan tidak boleh melebihi 10 malam. Ia hanya boleh diadakan di ibu pejabat atau bilik gerakan parti masing-masing.

Lim yang juga Ahli Parlimen Bagan mempersoalkan sama ada SPR tidak mengendahkan nasihat pakar kesihatan mengenai kawasan terbuka mempunyai risiko penularan Covid-19 lebih rendah berbanding ruang tertutup kerana pengudaraan yang lebih baik.

“Memandangkan kerajaan juga mempertimbangkan untuk membuka semula sempadan antarabangsa, sekatan ke atas ceramah dan kempen seperti ini yang mungkin sesuai untuk situasi Covid-19 dua tahun lalu adalah tidak konsisten dan tidak kena pada keadaan masa kini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Lim turut membidas SPR dan Kementerian Kesihatan tidak mengendahkan majlis pelancaran jentera pilihan raya Perikatan Nasional (PN) baru-baru ini, di mana 2,000 orang dilaporkan hadir.

“Adalah tidak masuk akal dan tidak logik bahawa acara seramai 2,000 orang yang diadakan secara terbuka oleh PN dibenarkan sebelum hari penamaan calon, tetapi parti pembangkang tidak boleh melakukan perkara sama semasa tempoh berkempen selepas hari penamaan calon.”

Lim menggesa SPR bersikap bebas dan berkecuali bagi mengelakkan ia dilihat memihak kepada parti pemerintah Barisan Nasional (BN) dan PN berbanding parti pembangkang.

SUMBER