Mahathir akan tubuhkan gagasan Melayu – Islam baharu petang ini

Satu gagasan baru berteraskan agenda Melayu dan Islam yang dipimpin Dr Mahathir Mohamad bakal ditubuhkan.

Pada majlis solat hajat dan doa selamat di Putrajaya semalam, Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) itu memberi bayangan mengenai penubuhan sebuah gagasan dalam usaha menyatupadukan semula kaum Melayu untuk berjuang mempertahan Malaysia.

“Ini merupakan suatu kumpulan orang Melayu beragama Islam. Langkah ini perlu diambil jika ingin selamatkan negara kita, bangsa kita, agama kita,” katanya.

Turut hadir barisan pemimpin serta anggota Parti Perikatan India Muslim Nasional (IMAN), Pejuang, Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) dan Parti Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa).

Presiden Putra Ibrahim Ali pula berkata Dr Mahathir dijangka mengumumkan penubuhan gagasan itu di Yayasan Al-Bukhary, Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata gagasan itu akan melibatkan beberapa parti politik Melayu dan badan bukan kerajaan (NGO).

___________________________________________________________________________________________

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dijangka melancarkan gagasan baharu berteraskan agenda Melayu dan Islam, petang ini.

Pelancaran itu dibuat Dr Mahathir yang juga selaku Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) jam 4 petang di Yayasan Kepimpinan Perdana, dekat sini pada Khamis.

Ia dilihat sebagai salah satu strategi Pejuang bersama Parti Perikatan India Muslim Nasional (IMAN), Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) dan Parti Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa) dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tidak lama lagi.

Tokoh negarawan itu sebelum ini menyifatkan penubuhan gagasan tersebut sebagai usaha menyatupadukan semula kaum Melayu untuk berjuang mempertahan Malaysia.

Sumber: Bernama , Berita Harian