Tidak pecah belahkan kaum sendiri, DAP dan MCA boleh jadi contoh – Nadzim Johan

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) iaitu Datuk Nadzim Johan mula bersuara dan mengkritik setelah mengamati sikap ahli politik Melayu itu sendiri. Beliau mengatakan ahli politik Melayu perlu mencontohi parti DAP dan MCA yang tidak memecah belahkan kaum Cina negara ini walaupun mereka tidak sependapat dalam arena politik.

Selain itu beliau berkata, apa yang berlaku khususnya dalam arena politik negara kini amat mengecewakan dan memalukan kerana yang mahu memecah belahkan kaum Melayu adalah orang Melayu itu sendiri.

“Adakah orang Melayu sudah hilang rasa malu dan selesa bergaduh secara terbuka di hadapan orang lain? “Kita pilih nak lemah atau nak kuat dan dihormati. Jika kita bersatu, kita dihormati dan jika kita berpecah kita akan lemah dan akan dihina. Buatlah pilihan bijak dan perlu buang kesombongan dan sanggup berkorban seperti bangsa-bangsa yang berjaya,” katanya dalam satu kenyataan kelmarin.

Dalam pada itu, Nadzim turut menyifatkan masyarakat Melayu di negara ini amat mementingkan diri tanpa memikirkan kesan jangka panjang daripada perbuatan mereka sendiri.

“Adakah kita mahu orang Melayu di sini menerima nasib yang sama seperti kaum Melayu Champa atau kaum Rohingya yang kini mengemis di negara sendiri?” soalnya.

Justeru, ujar beliau berkata, rakyat Malaysia khususnya orang Melayu di negara ini perlu bertindak dan menguatkan perpaduan dalam kalangan kaum Melayu dan mengabaikan pihak yang cuba memecah-belahkan orang Melayu.

Semoga nanti kita akan hidup tanpa permusuhan ideologi dan pendapat. Via Deenamik

“Kesan perpecahan kaum ini amat bahaya, jika bukan sekarang, saya khuatir kita akan kehilangan ketuanan Melayu dan nasib kita semua akan berakhir dengan tragedi,” katanya.

Berdasarkan pernyataan oleh Datuk Nadzim di atas, ia umpama pepatah diluah mati mak, ditelan mati bapak tetapi apapun ia perlu diperkatakan dan diluahkan kerana tanpa kritikan dan komen, kita akan terus duduk di zon yang selesa tanpa memikirkan kelemahan sendiri.

Sumber: Sinar Harian