Perlu berkorban, PAS kekal bersama UMNO & BERSATU pada PRU 15 nanti

Baru-baru ini, Timbalan Presiden Pas ada menyatakan bahawa, setiap parti politik perlu berkorban bagi mencapai agenda kemenangan yang lebih besar pada Pilihan Raya Umum ke- 15 (PRU15) nanti.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man juga berkata, pertelagahan dalam politik tidak akan membawa kepada kejayaan, sebaliknya akan merugikan banyak pihak.

Menurutnya, Pas telah membuat keputusan untuk bersama ketiga-tiga parti (UMNO, Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan Pas) menjelang PRU15 nanti.

“Kita tidak boleh buat satu keputusan yang boleh merugikan semua orang. Kita kena lihat dalam kerangka besar, dalam sesetengah negeri Muafakat Nasional (Pas-UMNO) sudah cukup, tetapi di negeri lain pula ada risiko besar kalau bertanding tiga penjuru.

Tuan Ibrahim, Timbalan Presiden PAS

“Kita kena lihat semua ini, sekarang kita nampak ummah sudah seronok dengan penyatuan membabitkan tiga parti utama yang menerajui kerajaan sekarang termasuk parti komponen di Sabah Sarawak.

“Bagi saya setiap orang perlu ada pengorbanan untuk mencapai matlamat yang lebih besar, konsep saya mudah sahaja yang ada jangan kedekut yang meminta jangan tamak, ini supaya kita boleh berkompromi,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada Sambutan Hari Sungai Sedunia Peringkat Kebangsaan 2021 di Sungai Rembau pada Ahad.

Tuan Ibrahim berkata, hubungan Pas bersama UMNO masih kekal baik, begitu juga antara Pas dan Bersatu dan akan memungkinkan kemenangan pada PRU15.

Sumber ; Sinar Harian (https://www.sinarharian.com.my/article/163540/BERITA/Politik/Setiap-parti-perlu-berkorban-untuk-menang-PRU15-Pas)