Rosmah Mansor minta dilepaskan sementara ke Singapura untuk temankan anak bersalin

Baru-baru saja heboh mengenai berita Rosmah Mansor menangis dan menafikan mengenai pertuduhan beliau meminta wang sogokan dari Jepak Holdings bagi meluluskan projek Solar Hibrid. Kini, muncul pula kenyataan bahawa Rosmah Mansur memohon untuk berangkat sementara ke Singapura bagi menemankan anaknya yang ingin bersalin.

Oleh itu, mengikut Free Malaysia Today, Mahkamah Tinggi menetapkan hari Jumaat bagi permohonan Rosmah Mansor untuk pasportnya dikembalikan sementara bagi membolehkannya ke Singapura.

Dalam permohonan difailkan semalam, isteri bekas Perdana Menteri Najib Razak yang menghadapi tuduhan rasuah berkait projek panel solar sekolah di Sarawak, berkata beliau mahu menemani anaknya Nooryana Najwa yang bakal melahirkan anak kedua tidak lama lagi.

RANCANG PERJALANAN KE SINGAPURA SEHINGGA DISEMBER

Rosmah berdiri di majlis perkahwinan anaknya, Nooryana Najwa

Rosmah berkata, beliau merancang perjalanan dari hujung Oktober hingga awal Disember, dan mengharapkan kerjasama polis serta Jabatan Imigresen.

Nooryana dan suaminya, rakyat Kazakhstan Daniyar Kessikbayev, kini menetap di Singapura. Rosmah berkata beliau mahu menemani anaknya untuk memberikan sokongan mental dan emosi.

“Nooryana mempunyai sejarah mengalami komplikasi ketika bersalin,” katanya.

Ketika dihubungi, peguamnya Akberdin Abdul Kader berkata, pihak pendakwaan telah diserahkan dokumen berkaitan, hari ini. Pasport Rosmah diserahkan sebagai syarat jaminan selepas beliau didakwa di mahkamah pada 2019.

PERBICARAAN ROSMAH MASIH DITERUSKAN MENGENAI KES RASUAH PROJEK SOLAR HIBRID

Rosmah yang diarahkan membela diri akan menyambung keterangannya di mahkamah pada 21 Okt.

Beliau dituduh meminta RM187.5 juta daripada kontraktor Saidi Abang Samsudin serta menerima RM6.5 juta daripadanya.

Wang itu didakwa untuk membantu memastikan syarikat Saidi, Jepak Holdings Sdn Bhd, mendapat projek bernilai RM1.25 bilion itu.