Ibu mangsa gangguan seksual ADUN Sedili, buat laporan polis dan terus keluar parti Bersatu

KOTA TINGGI – Ketua Srikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Kota Tinggi, Zaharah Kassim, 53, meletakkan jawatan dan mengisytiharkan keluar parti berkuat-kuasa serta merta.

Beliau yang juga ibu kepada mangsa gangguan seksual Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sedili, Rasman Ithanain turut memaklumkan perletakan jawatan itu turut melibatkan 30 lagi ahli Bersatu Bahagian Kota Tinggi.

Zaharah berkata, keputusan keluar daripada parti itu juga turut dipengaruhi dengan kejadian menimpa anaknya selain sudah tidak percaya dengan kepimpinan ketua Bersatu bahagiannya.

“Ada beberapa isu berkenaan perkara ini, tetapi apa yang boleh saya maklumkan adalah kerana kami sudah tidak percaya dengan Ketua Bahagian (Rasman) dan pimpinan Bersatu.

“Di sini saya juga menegaskan tidak ada paksaan fitnah atau konspirasi politik daripada mana-mana pihak,” katanya pada sidang media di kediamannya di Taman Guru di sini, pada Sabtu.

Dalam sidang media berkenaan, Zaharah turut ditemani anaknya iaitu mangsa gangguan seksual itu, Nur Syafiqah Badsulhisham, 27, yang turut mengumumkan perletakan jawatan dan keluar daripada parti berkenaan.

Sebelum ini, media melaporkan Rasman dalam satu kenyataan menafikan tuduhan dirinya terlibat melakukan gangguan seksual terhadap seorang wanita yang juga ahli partinya.

Beliau yang juga Ketua Bersatu Bahagian Kota Tinggi memaklumkan dakwaan wanita tersebut tidak benar sama sekali dan menyifatkannya sebagai satu konspirasi politik untuk mencemarkan reputasi beliau.

Dalam pada itu, Zaharah juga berasa kecewa sebagai ahli dan Ketua Srikandi Bersatu kerana tidak dapat sebarang pembelaan daripada pucuk pimpinan negeri dan pusat berhubung kes membabitkan anaknya.

“Tiada pembelaan daripada parti, dia (Ketua Srikandi Bersatu Pusat, Datuk Seri Rina Harun ada hantar wakil untuk ambil tahu kes ini, tetapi hanya setakat itu, tiada apa berlaku selepas itu,” katanya.

MANGSA GANGGUAN SEKSUAL TELAH BUAT AKUAN SUMPAH

Syafiqah tunjukkan laporan polis yang telah dibuat – Via Sinar Harian
Mangsa gangguan seksual melibatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sedili, Rasman Ithnain tampil membuat pengakuan bersumpah bagi mengukuhkan lagi dakwaan dilakukannya sebelum ini. Mangsa, Nur Syafiqah Badsulhisham, 27, berkata, perkara itu mahu dizahirkan kerana dia dan keluarga sering dibelenggu dengan kejadian berkenaan selain dituduh sengaja menimbulkan provokasi.
“Wallahi Wabillahi Watallahi, saya Nur Syafiqah binti Badsulhisham mengaku saya telah dicabul oleh Si Rasman bin Ithnain seperti dalam laporan polis yang telah saya lakukan.
“Sekiranya saya berdusta, laknat ALLAH SWT akan dijatuhkan pada saya,” katanya dalam satu sidang media di kediamannya di Taman Guru di di sini, pada Sabtu.
Sebelum ini, pada 18 Januari media melaporkan Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Hussin Zamora mengesahkan ada menerima laporan dibuat seorang wanita yang mendakwa dirinya menerima gangguan seksual daripada ADUN Sedili.
Menerusi laporan itu, mangsa juga mendakwa telah diganggu secara seksual sebanyak empat kali ketika hadir ke program-program yang dihadiri ADUN berkenaan.
Dalam sidang sama, Nur Syafiqah yang juga Ahli Jawatankuasa (AJK) Srikandi Parti Peribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Kota Tinggi turut meletak jawatannya serta mengistiharkan keluar parti dengan serta merta. Mengulas mengenai isu itu lagi, Nur Syafiqah berkata, dirinya juga mengalami kesukaran selain gangguan emosi untuk berdepan masyarakat awam kerana malu serta dianggap menipu.
“Ada yang tanya kenapa mahu maklum perkara ini selepas empat kali, mesti suka sama suka, awalnya saya takut dan saya mahu menjaga aib keluarga dan juga parti.
“Selepas itu, saya juga mulai takut kerana saya rasa benda ini akan berlarutan jika tidak berbuat sesuatu,” katanya.
Dalam pada itu, ibu kepada seorang anak itu juga akan mengambil khidmat peguam untuk membawa isu berkenaan ke pihak pendakwaan untuk membuktikan kebenaran yang berlaku.
Sementara itu, Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat ketika dihubungi di sini pada Sabtu mengesahkan siasatan berhubung kes berkenaan masih berjalan.
“Kes masih berjalan dan sedang dalam siasatan, kita juga masih belum terima sebarang keputusan,” katanya.