Khairuddin sedia kembali selepas PAS diperbetulkan

Telah hangat diperkatakan bahawa ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali menjelaskan keputusan berhenti daripada keanggotaan Pas adalah bersifat sementara.

Malah beliau sedia kembali kepada parti itu setelah matlamat melihat Pas diuruskan dengan betul, tercapai.

Menurutnya, keputusan diumumkan bukan bermakna mahu meninggalkan Pas, sebaliknya demi menyelamatkan parti yang amat disayangi.

“Kerana ada perkara saya tidak boleh bercakap yang tidak boleh saya betulkan selagi saya berada dalam Pas kerana parti ada peraturan, ada disiplin yang perlu dipatuhi. Berlaku banyak kecelaruan dalam pengurusan parti.

AKAN KEMBALI SEMULA PADA PAS

“Saya bukan keluar Pas. Bila saya kata berhenti, sifatnya sementara dengan tujuan tertentu. Satu hari, saya akan kembali kepada Pas menjadi anggota kepada organisasi Pas sekiranya pemimpin masih menerima keahlian saya.

“Saya perlu ambil satu kaedah iaitu berada di luar parti sementara waktu untuk menyedarkan dan memberi pandangan kepada pimpinan-pimpinan parti untuk kembali menguruskan parti dengan cara yang betul,” katanya dalam satu temu bual yang disiarkan di Bernama TV pada Selasa.

Mohd Khairuddin mendakwa, sejak akhir-akhir ini kepimpinan tertinggi Pas membuat keputusan bercanggah dengan dasar dan perlembagaan parti dan ia datang daripada proses yang salah, sekali gus akan memberi kesan kepada masa depan Pas sendiri.

Beliau memberi contoh, antara keputusan bercanggah dengan dasar Pas ialah penubuhan Perikatan Nasional (PN) yang tidak mengikut prosedur sepatutnya berbanding dengan Muafakat Nasional (MN).

SUMBER