Tajuddin digugurkan dari ahli majlis tertinggi UMNO oleh Zahid Hamidi

Ketua Umno Bahagian Pasir Salak, Tajuddin Abdul Rahman digugurkan sebagai ahli majlis kerja tertinggi Umno oleh presiden parti itu, Ahmad Zahid Hamidi.

Tajuddin dimaklumkan mengenai keputusan itu dalam surat bertarikh 21 Jun, yang ditandatangani Setiausaha Agung Umno, Ahmad Maslan.

Surat itu dimulakan dengan ucapan tahniah terhadap Tajuddin atas pelantikannya sebagai duta Malaysia ke Indonesia sebelum mengucapkan penghargaan atas khidmatnya sebagai ahli majlis kerja tertinggi Umno.

Ahmad mengakhiri suratnya dengan menyatakan harapannya agar Tajuddin terus komited dengan perjuangan Umno dan menumpukan tugasnya sebagai duta.

Ketika dihubungi, Tajuddin tidak mengesahkan sama ada dia menerima surat berkenaan.

“Tanya mereka, bukan saya,” kata Tajuddin kepada Malaysiakini, ringkas.

Tajuddin beberapa kali dipilih menganggotai majlis tertinggi Umno sebelum ini. Pada pemilihan parti itu pada 2018, dia bertanding naib presiden namun tidak memenangi jawatan berkenaan.

Berikutan itu, dia dilantik sebagai ahli majlis tertinggi oleh Zahid. Tajuddin merupakan satu-satunya ahli majlis tertinggi dilantik yang disingkirkan setakat ini.

Ini adalah kali kedua dia digugurkan sebagai ahli majlis tertinggi. Pada tahun 1995, Tajuddin dilantik sebagai ahli majlis tertinggi namun keahlian partinya ditarik balik berikutan dakwaan dia membayar RM6 juta untuk mendapatkan jawatan ketua bahagian Umno.

Bagaimanapun keahliannya dikembalikan tiga tahun kemudian. Tajuddin dipilih sebagai Ahli Parlimen Pasir Salak pada 2008.

Dia dilantik sebagai pengerusi Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra) sehingga 2013.

Ketika pentadbiran Muhyiddin Yassin, Tajuddin dilantik sebagai pengerusi Prasarana.

Khidmatnya ditamatkan selepas berkhidmat selama setahun.

SUMBER: MALAYSIA KINI