Hukuman ibu curi 2 tin Milo kurang nilai kemanusiaan

MARANG:  Seorang suri rumah dijatuhkan hukuman penjara 14 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini atas kesalahan mencuri dua peket Milo bernilai RM73 di sebuah pasar raya di sini pada 25 Mei lalu.

Majistret Engku Nurul Ain Engku Muda menjatuhkan hukuman tersebut selepas tertuduh, Suhaini Mohd., 43, yang juga penagih dadah membuat pengakuan bersalah selepas kertas pertuduhan dibacakan.

Berdasarkan fakta kes, pemilik pasar raya mengesan aksi mencurigakan Suhaini disyaki mencuri menerusi rakaman televisyen litar tertutup (CCTV). Beliau kemudiannya mengekori tertuduh sebelum wanita itu nekad melarikan diri dengan meninggalkan motosikal dinaikinya di Hentian Bas Marang di sini.

Tertuduh berjaya ditahan polis di rumahnya di Kampung Baru Kuala Abang, Dungun berpandukan nombor pendaftaran motosikal terbabit pada 6 Jun lalu. Suhaini yang mempunyai empat orang anak sebelum ini mempunyai tiga rekod jenayah mencuri barangan pasar raya pada tahun 2019 dan 2021.

Dia didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pengawai Pendakwaan, Asisten Superintenden Othman  Ibrahim manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

_____________________________________________________________________________________________

Tulisan ini bukan percubaan untuk melangkaui kuasa badan kehakiman dalam menegakkan keadilan, ataupun serangan ke atas hakim berkenaan yang telah menyampaikan penghakiman.

Tetapi tulisan ini berlandaskan kegusaran saya dengan keputusan yang tampaknya tandus dengan konsep atau idea perkadaran (proportionality) atau kewajaran (reasonableness).

Muktahir ini saya disampaikan dengan berita bahawa seorang tertuduh dijatuhi hukuman maksimum atas kesalahan mencuri dua tin Milo.

Ia amat merunsingkan saya apabila hukuman maksimum dijatuhkan bagi kesalahan kecil yang hanya melibatkan barangan makanan, sedangkan tertuduh dalam kes jenayah berat masih bebas berkeliaran, malahan ada yang menjalani kehidupan mewah serba gaya. Seolah-olah terdapat dua darjat yang berbeza.

“Keadilan” yang dilaksanakan dalam kes tin Milo ini jelas sekali kekurangan nilai kemanusian terutamanya kepada masyarakat umum yang sedang berdepan dengan isu sara hidup, sehinggakan ramai yang kini hanya mampu kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Terdapat juga golongan yang terpaksa mengemis untuk sesuap nasi dan ada juga yang terpaksa mencuri.

Saya sesungguhnya percaya ia bukanlah keadilan yang sebenar untuk menghukum tertuduh dalam kes tin milo ini dengan hukuman maksimum. Sebaliknya, keadilan yang sebenarnya menuntut untuk peluang diberikan kepada mereka yang jelas hanya ingin mengalas perut.

Memandang dia dilaporkan sebagai pesalah berulang atau repeat offender dan juga seorang penagih, amat wajar kes ini dipertimbangkan melampaui perhitungan hukuman penjara semata-mata.

Sementara umum amat memahami tabiat serta tingkah-laku seperti ini, khasnya terkait penagih, tetap dia perlu dibantu untuk dapat keluar daripada perangkap kemiskinan dan kesengsaraan hidup yang berpanjangan.

Lebih penting adalah memastikan anak-anaknya mendapat pembelaan dan perlindungan supaya akhirnya berpeluang bebas dari kitaran ganas tekanan derita hidup ini.

Harus diingatkan walaupun tertuduh merupakan pesalah berulang,  namum, pertimbangan harus diberikan kepada jenis, sifat dan keseriusan jenayah yang telah dilakukan. Dan dalam kes ini, ia hanyalah satu salah laku remeh yang melibatkan dua tin Milo.

Residivisme (mengurangkan ulangan kesalahan) hanya boleh dilaksanakan melalui rehabilitasi dan bukannya dengan hujuman penjara yang lebih panjang.

Saya menyeru kepada Jabatan Peguam Negara untuk menzahirkan belas kasihan mereka dengan serta merta dan mohon untuk penggantungan pelaksanaan hukuman serta memohon kepada mahkamah untuk mengkaji semula hukuman yang dijatuhkan (judicial revision).

Saya juga percaya kes tin Milo ini menyuluh cahaya kepada perkara yang lebih besar, iaitu isu sara hidup rakyat dan kenaikan harga barangan keperluan yang harus ditangani segera.

Tulisan: Dzulkefly Ahmad – anggota parlimen Kuala Selangor

Sumber: MalaysiaKini