“Pelantikan Danesh Raj Nagarajan bukan lantikan politik” – Dr Noraini Ahmad

Telah heboh baru-baru ini, apabila Universiti Malaya telah melantik ahli Lembaga Pengarah yang baru berusia 26 tahun. Ramai desas-desus mengatakan bahawa pelantikan Danesh Raj Nagarajan sebagai Ahli Lembaga Pengarah Universiti (LPU), Universiti Malaya (UM) adalah tidak relevan. Namun, perkara itu dibidas oleh Menteri Pengajian Tinggi dan mengatakan pelantikan tersebut adalah melalui saluran betul.

Dalam kenyataan dari MalaysiaKini, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata pelantikan Danesh Raj, 26, berdasarkan penglibatan aktif beliau dalam program dan aktiviti pelajar sepanjang bergelar mahasiswa.

“… sehingga kini, beliau masih menyumbang kepada aktiviti alumni. Pelantikan beliau adalah sebagai satu bentuk penghargaan kepada orang muda di samping memberi peluang untuk menyumbang input kepada UM daripada kaca mata alumni itu sendiri.

“Kita juga hendak melihat sumbangan secara langsung anak muda dalam kepimpinan organisasi di peringkat nasional terutama di universiti awam.

“PELANTIKAN DAN CADANGAN BERDASARKAN PROFESIONALISME”

Ucapan tahniah daripada Universiti Malaya sendiri. Sumber: FB UM

“Jangan risau, sebab pemilihan beliau dan cadangan yang dibawa kepada saya ini adalah berdasarkan profesionalisme,” katanya ketika menggulung Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) bagi Kementerian Pengajian Tinggi di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab celahan Teo Nie Ching (PH-Kulai) yang ingin tahu kelayakan anak muda itu sebagai seorang LPU serta jaminan kerajaan bahawa tiada campur tangan politik terhadap pengurusan universiti awam.

Selain itu, Noraini berkata Danesh Raj juga adalah alumni pusat kebudayaan UM, mempunyai pemikiran terbuka dan tidak kekok dalam apa-apa jua situasi.

Menyentuh mengenai isu Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU), Noraini berkata libat urus terakhir telah diadakan bersama Majlis Perwakilan Pelajar Kebangsaan pada 14 Sept lepas bagi mengumpul input terkini berkaitan penambahbaikan yang boleh dibuat melalui pindaan akta itu, sesuai dengan keperluan semasa.

Sehubungan itu, katanya satu jawatankuasa kerja penambahbaikan AUKU ditubuhkan pada September tahun lepas untuk meneliti secara menyeluruh penambahbaikan yang boleh dilaksanakan dan sentiasa relevan dengan kehendak semasa.

“Keahlian jawatankuasa itu terdiri daripada pakar perlembagaan, pakar sektor pendidikan tinggi, wakil pengurusan tertinggi universiti, wakil persatuan dan NGO serta wakil pelajar.

“Apa juga tindakan yang akan diambil oleh kementerian ia berlandaskan hasrat untuk melahirkan mahasiswa dinamik, peka dan prihatin terhadap isu kenegaraan dalam usaha mempersiapkan mereka menjadi pemimpin masa hadapan,” katanya.

DANESH RAJ MERUPAKAN PEGAWAI DATO’ SRI AZALINA OTHMAN SAID

Dato’ Azalina Othman. Sumber : Bernama

Dalam posting Facebook beliau, Danesh Raj ada mengatakan bahawa lantikan beliau bukanlah lantikan politik walaupun sebelum ini beliau merupakan pegawai Dato’Sri Azalina Othman Said.

“Ramai memberikan pandangan dan andaian bahawa saya telah dilantik atas sebab saya merupakan pegawai kepada YB Dato’ Sri Azalina Othman Said dan ianya berunsurkan politik. Di sini secara jelasnya saya ingin maklumkan bahawa pelantikan ini berlaku atas usaha dan jasa bakti saya selama membantu Universiti Malaya sebagai Pemimpin Mahasiswa, Alumni dan Felo Kolej Kediaman. Pelantikan ini tidak ada sebarang unsur politik yang melibatkan tugas hakiki saya sebagai Pegawai kepada YB Dato’ Sri Azalina Othman Said.”

Beliau juga mengatakan, pelantikan beliau merupakan usaha dan jasa bakti kepada Universiti Malaya ketika menjadi pemimpin mahasiswa dan juga Alumni Universiti.

Lalu, apa kata anda? Adakah pelantikan ini bersifat politik atau sebaliknya?