“Radzi Jidin gagal lindungi gadis daripada gangguan seksual” – Senator PKR

Hari ini Senator PKR, Fadhlina Sidek menempelak lawatan Menteri Pendidikan Radzi Jidin ke sebuah kolej vokasional di Kuala Lumpur berikutan dakwaan bahawa berlaku pemeriksaan dikritik sebagai lambat.

Pemimpin-pemimpin wanita memberitahu Malaysiakini bahawa dakwaan terbaru pemeriksaan haid di Kolej Vokasional ERT di Setapak, Kuala Lumpur tidak akan berlaku sekiranya Radzi lebih proaktif dan telus.

“Walaupun Radzi telah melawat kolej itu, dia bagaimanapun gagal untuk mengakui dan menangani dakwaan sebelum ini. Sekitar Jun lalu, dia berjanji untuk menubuhkan badan penyiasat untuk melihat isu itu, tetapi tiada apa yang berlaku,” kata Senator PKR Fadhlina Sidek.

Senator PKR Fadhlina Sidek – Via PKR

Dia mengingatkan Radzi tentang pencapaian KPI 100 hari untuk menteri yang ditetapkan oleh Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob semasa.

“100 hari anda hampir berlalu dan setakat ini, anda gagal melindungi gadis kami daripada gangguan seksual dan tiada usaha untuk mewujudkan dasar perlindungan kanak-kanak untuk menangani bentuk gangguan ini.

“Dakwaan itu amat mengerikan, dan dinyatakan bahawa gadis-gadis itu enggan membenarkan pemeriksaan haid mengejut itu,” tambahnya.

Pemeriksaan haid secara fizikal tidak akan berulang – Radzi Jidin

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin bertemu dengan pelajar di sebuah sekolah di Setapak, malam tadi bagi mendapatkan maklumat berhubung dakwaan berlaku amalan pemeriksaan haid secara fizikal dalam kalangan murid perempuan. – Foto FB Radzi Jidin

Sebelum ini dalam kenyataan Harian Metro, Kementerian Pendidikan (KPM) menyatakan bahawa mereka memandang serius dakwaan berhubung terdapat amalan pemeriksaan haid secara fizikal dalam kalangan pelajar perempuan di sekolah.

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin berkata, pihaknya komited dalam memastikan amalan itu tidak berulang, sekiranya ia benar wujud di mana-mana institusi KPM.

“Sejurus tiba dari Kuching di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), saya terus ke sebuah sekolah di Setapak, Kuala Lumpur bagi mendapatkan maklumat berhubung dakwaan berlaku amalan pemeriksaan haid secara fizikal dalam kalangan murid perempuan.

“Kedatangan saya adalah Mendengar dan mendapatkan maklum balas secara terus daripada murid di sekolah berkenaan,” katanya menerusi hantaran di Facebook, malam tadi.

Radzi berkata, kehadiran beliau yang disertai Ketua Setiausaha KPM Datuk Yusran Shah Mohd Yusof dan Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia Datin Seri Nor Zamani Abdol Hamid, juga bertujuan mendengar penjelasan daripada pengetua dan guru sekolah.

“Kami akan perhalusi perkara yang dimaklumkan (dalam) perjumpaan (malam tadi). KPM sentiasa komited dalam menyediakan persekitaran yang selamat dan selesa di sekolah dan asrama.

“Ini bagi mewujudkan sekolah yang sejahtera untuk semua,” katanya.

Baru-baru ini, seorang pengguna menerusi ciapan di Twitter mendakwa seorang pelajar memberitahunya bahawa dia bersama kira-kira 30 pelajar lain berusia antara 18 dan 19 tahun telah dikumpulkan di sebuah kolej kira-kira pukul 7.50 malam pada 18 Oktober lalu bagi menjalani pemeriksaan untuk membuktikan mereka sedang dalam haid.