“Islam tidak akan habis jika tiada PAS…”- Shafie Apdal

Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) dalam Sinaran Harian, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal telah menegaskan bahawa beliau tidak mempunyai obsesi dan bernafsu untuk menjadi Perdana Menteri. Dalam kenyataan lain, beliau mengatakan bahawa rakyat perlu dibiarkan untuk menyokong mana-mana perti yang relevan.

Apabila ditanya mengenai jawatan Perdana Menteri, beliau mungkin perlu mempertimbangkan sekiranya ditawarkan jawatan Perdana Menteri pada masa depan.

Katanya, ia kerana jawatan itu membolehkannya berkhidmat di peringkat negara dan dapat menggunakan pengalaman yang dimilikinya selama 32 tahun dalam kerajaan dan politik untuk manfaat rakyat.

“Saya tidak obsesi dan bernafsu tinggi untuk menjadi Perdana Menteri atau memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri.

“Tetapi kalau diambil kira dari sudut pengalaman yang dimiliki, mungkin ia jadi satu kualiti yang boleh ditawarkan dan mengapa tidak kita tawarkan diri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program ‘Bersama Shafie Apdal: Relevankah Warisan di Semenanjung’ yang dihoskan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar dan disiarkan secara langsung di semua platform digital Sinar Harian pada Rabu.

Sepanjang perkhidmatannya, Mohd Shafie turut digelar ‘menteri kampung’ kerana menerajui beberapa kementerian yang dekat dengan rakyat.

Kementerian itu termasuklah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dan Kementerian Penerangan.

PARTI WARISAN INGIN BERTAPAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA

Adakah Parti Warisan akan memikat rakyat semenanjung?

 

Dalam catatan Sinar Harian, pelebaran sayap Parti Warisan Sabah (Warisan) ke Semenanjung adalah untuk memberi rakyat pilihan menyokong parti lain selain parti sedia ada.

Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, ia kerana parti sedia ada di peringkat nasional hanya menonjolkan tokoh yang sama sehingga kini.

“Adakah pilihan yang ada hanya UMNO, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP sahaja? “Mungkin angin dari timur sudah sampai dan Warisan menjadi landasan untuk memungkinkan rakyat di negara ini melihat lebih dekat pilihan parti yang ada,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program ‘Bersama Shafie Apdal: Relevankah Warisan di Semenanjung?’ yang dihoskan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar dan disiarkan secara langsung di semua platform digital Sinar Harian pada Rabu.

Mengulas lanjut, Mohd Shafie berkata, oleh itu inisiatif Warisan melebarkan sayap itu dapat memastikan rakyat boleh memilih parti lain yang memenuhi citarasa atau kehendak mereka.

“Takkan orang Melayu akan mati kalau tak ada UMNO, orang Cina akan mati kalau tak ada DAP dan umat Islam di negara ini akan habis kalau tak ada Pas, tak semestinya. Ini kerana tidak ada UMNO di Brunei tetapi orang Melayu tetap boleh hidup di negara berkenaan dan begitu juga di Indonesia kerana tiada Pas di negara itu, namun Islam tetap bersinar,” katanya.