“SOP PRN Melaka berat sebelah” – Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail

Dalam kenyataan media Sinar Harian baru-baru ini,  ahli Parlimen pembangkang mempersoalkan prosedur operasi standard (SOP) yang disifatkan sebagai ‘double standard’ atau berat sebelah dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (PH-Kulim Bandar Bharu) berkata, perkara ini benar-benar berlaku apabila Parti Keadilan Rakyat (PKR) Melaka menerima kompaun RM10,000.

“Benar-benar berlaku. (Ahli Parlimen) Hang Tuah Jaya (Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin) buat ceramah dalam ‘mobile unit’ (kenderaan bergerak) pancarkan secara maya kena RM10,000 denda.

ADA PIMPINAN KE SANA SINI, TETAPI TIDAK DIDENDA

“Tapi ada pimpinan dalam kerajaan papar dengan bangga dalam Facebook, melawat ke sana ke sini, dan sesak tak kena (kompaun). Ini ‘double standard’. Sebab itu, kita masih ada seminggu. Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kuasa pada beliau.”

Beliau boleh dan wajar buat pengumuman segera supaya elak kekeliruan, elak rasa tidak puas hati.

“Sementara kita nak sayang nyawa, patuh SOP tapi jangan sampai berlaku ‘double standard’,” katanya ketika mencelah perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan (Bajet) 2022 di Dewan Rakyat pada Isnin.

DATUK SERI ANWAR IBRAHIM JUGA TIDAK PUAS HATI

Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail – Via The Edge Markets

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut membangkitkan perkara yang sama.

“Pilihan raya tidak boleh kempen, tidak boleh jumpa orang.”

Ini pilihan apa?

Tapi saya dengar Perdana Menteri telah memberi jaminan untuk menjelaskan tentang SOP ini,” katanya. Beliau turut mempersoalkan kompaun yang dikenakan kepada PKR Melaka sementara terdapat pihak yang mengadakan majlis tidak dikenakan.

“Bagaimana naik lori cakap seorang kemudian kena denda RM10,000. Orang yang makan beratus orang di majlis itu tak didenda. Ini negara apa? Darjat mana yang mereka wakili,” soalnya.