Harga sayur naik menggila, rakyat semakin resah

GEORGE TOWN – Harga beberapa jenis sayur-sayuran di negeri ini mengalami kenaikan seba­nyak 40 hingga 200 peratus dalam tempoh dua minggu ke­belakangan ini.

Kenaikan sebanyak RM2 hingga RM12 mengikut jenis sayur itu dikesan di beberapa pasar di Bayan Baru, Taman Tun Sardon, Jelutong, Batu Lanchang, Ayer Itam dan Pulau Tikus di bahagian pulau oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader berkata, lapan jenis sayuran yang mengalami kenaikan harga adalah kubis bunga, sawi pendek, sawi, brokoli, kacang buncis, kubis, cili merah dan cili hijau.

ADVERTISING

“Harga kobis bunga mening­kat kepada RM16 berbanding RM7 sekilogram sebelum ini, harga sawi pendek atau choy sum pula RM9 berbanding RM3, manakala harga brokoli naik daripada RM8 kepada RM20,” katanya di sini semalam.

Selain itu, harga sekilogram sawi meningkat kepada RM8 berbanding RM5, kacang buncis (RM15 berbanding RM8), kubis (RM6 berbanding RM4), cili merah (RM19 berbanding RM13) dan cili hijau (RM14 berbanding RM10).

Mohideen memberitahu, peniaga mendakwa mereka diberi amaran oleh pemborong bahawa harga beberapa sayuran lain juga akan meningkat dalam masa terdekat.

“CAP menyeru pasukan penguat kuasa agar me­nyiasat perkara ini kerana golongan berpendapatan rendah akan terjejas teruk sekiranya harga barangan me­ningkat,” ujarnya.

Sementara itu, rata-rata peniaga di beberapa pasar awam di daerah Barat Daya dan Timur Laut mengakui mereka berdepan keluhan dan rungutan daripada pelanggan disebabkan kenaikan barangan basah tersebut.

Wakil peniaga di pasar awam daerah Barat Daya, Izam Abd. Hamid, 42, berkata, pihaknya berdepan dengan isu kenaikan harga sayur-sayuran daripada peringkat pemborong di negeri ini sejak minggu lalu.

“Mereka (pemborong) langsung tidak memberi sebarang alasan tentang kenaikan ini, jadi kami mengagak berkemungkinan disebabkan cuaca hujan sehingga menjejaskan pengeluaran sayur-sayuran.

“Selain itu, kami tidak menolak kemungkinan kenaikan harga sayur berpunca daripada kenaikan harga baja tanaman di pe­ringkat pekebun,” katanya ketika ditemui Kosmo! semalam.

Justeru, Izam memberitahu, isu kenaikan harga sayur-sayuran itu perlu dijelaskan oleh pihak yang berkaitan dan diselesaikan di peringkat akar umbi.

Jelas Izam, berikutan itu, dia terpaksa menaikkan harga sa­yur-sayuran sebanyak RM1 hingga RM2 selain berdepan kerugian berikutan jualan merosot sehingga terpaksa membuang sayur-sayuran yang rosak dan layu.

“Sebelum ini, sebiji brokoli dengan anggaran berat tidak sampai setengah kilogram dijual pada harga RM5, tetapi hari ini dijual RM10 sebiji.

“Kubis pula dijual pada harga RM6.80 (425 gram) berbanding RM3.40 dengan berat yang sama pada awal bulan ini,” jelas peniaga itu.

Dalam pada itu, Pengarah Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Pulau Pinang, Mohd. Ridzuan Ab. Ghapar memaklumkan, pihaknya akan segera menjalankan siasatan berhubung isu tersebut.

Beliau tidak menolak kemungkinan faktor cuaca menjadi salah satu punca kenaikan harga sa­yur-sayuran ketika ini.

Walau bagaimanapun, kata­nya, tindakan tegas boleh dikenakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 sekiranya terdapat keraguan berhubung kenaikan harga barangan secara tidak munasabah.

SUMBER