Tiada pengeluaran RM10,000 KWSP – PM

HULU LANGAT – Kerajaan ketika ini tidak berhasrat meluluskan pengeluaran wang daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berjumlah RM10,000, meskipun ramai yang terjejas dengan banjir.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, meskipun ramai mangsa terjejas dengan banjir, namun rakyat berisiko menjadi miskin tegar ketika bersara nanti.

Menurutnya, kerajaan sudah menyediakan pelbagai bantuan dan dana mencukupi untuk membantu mangsa banjir di seluruh negara serta bersedia menambah peruntukan.

“Ada banyak kemudahan diumumkan kepada mangsa banjir. Jika ada yang mahu buka perniagaan, TEKUN menawarkan pinjaman mudah RM10,000 tanpa faedah dan moratorium selama setahun.

“Bagi yang mahu beli barang keperluan rumah, Bank Simpanan Nasional (BSN) menawarkan pinjaman persendirian RM10,000 tanpa faedah, dan moratorium selama enam bulan.

“Kerajaan sudah sediakan kemudahan ini. Jika apa yang disediakan ini digunakan, Insya Allah manfaat akan dapat kepada semua mangsa banjir,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri memaklumkan kerajaan akan pertimbangkan cadangan supaya proses pemohonan bantuan pasca banjir dilakukan secara dalam talian.

Jelasnya lagi, kerajaan akan meletakkan insinerator bergerak atau mudah alih di kawasan banjir bagi melupuskan sampah-sarap.

“Alat itu akan diperbanyakkan di kawasan banjir berbanding sekarang yang hanya terdapat di Bukit Changgang dan Banting,” katanya. –

SUMBER

2 thoughts on “Tiada pengeluaran RM10,000 KWSP – PM

  1. Solution ni paling bongok lah! Ni memang x membebankan rakyat masa sekarang! Masa depan?? Mcm mana? Kalau mati? Hutang tu hangus ke diwaris?? Org nak ambik duit sendiri sebab taknak hutang masa depan dan masa mati bai!

  2. InsyaAllah..smoga allah…gerkkn hati…hmbanye… utk mmbntu…rakyat dlm kesusahn…sejk pkp lgi..kita diprinth..lockdow.. amt trjejas sngt.. utk rakyat jalani hidup.. jadi”…inilh mse sesuai utk rkyt gunakn simpanan…yg sedia ada dlm KWSP…utk melangsai hutang2…yg trtunggak” dan juga utk meneruskn sara hidup sndiri..dgn simpnn yg ade dlm kwsp”jadi…kenapa rkyt perlu… buat pinjaman???”bahkn rkyt msih ade..simpnan sndiri dlm akaun KWSP”kenapa rkyt prlu brhutng???”bahkn hutng2 yg lama pun masih blum selasai lgi???”jadi…sebaik2 nye” inilah masa dlm kesusahan utk rkty gunakn wang simpanan sndiri…utk sekesaikn masalh ygang dialami….skrg semoga dipertimbangkan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *